Ett litet brev till Behrang Miri.

Hej Behrang,

Jag läser i min favorittidning Aftonbladet att du har tagit en time out. Det är bra, jag förstår det. Jag tänkte att jag skulle ge dig några goda råd som du kan ägna din time out åt att fundera på. Först vill jag berätta lite för dig om Sverige och svenskarna, både du och jag har ju fått det privilegiet att få leva i Sverige istället för i våra respektive skithål till hemländer. En av de bästa sakerna med Sverige är att vi har yttrande- och tryckfrihet här, det är det som nu har drabbat dig och det är därför du nu känner att du är tvungen att ta en time out från ditt arbete som konstnärlig ledare. Det är nämligen så här att svenskarna kan vara lite snälla och mesiga men när någon ger sig på deras tryckfrihet så blir de, glädjande nog, faktiskt JÄVLIGT förbannade. Tryckfriheten har en lång historia i Sverige så man skulle kunna säga att den ses som en självklarhet precis som det ses som en självklarhet att man avrättar homosexuella i Iran till exempel. Förstår du hur jag menar?

Mina föräldrar flydde till Sverige för att slippa förtryck, de ville alltså leva i ett land där man fick säga, tycka, känna och läsa vad man vill. När de lyckades slippa undan förtrycket så kunde de pusta ut och njuta av friheten i landet Sverige. Vad de INTE gjorde var att försöka införa samma saker i landet Sverige som de hade flytt ifrån, eftersom det hade varit jävligt korkat.

Och det här med rasism Behrang, när man kommer från ett skithål i världen så vet man ju att det förekommer rasism i alla länder där det bor människor OCH om man dessutom kanske t.o.m., som du och jag, pratar ett annat språk än språket svenska så har man ju hört, ganska många gånger, hur föraktfulla och nedlåtande invandrare kan vara mot svenskar. Dessutom så ger de ju väldigt ofta uttryck för just en rasistisk syn på folkslag som inte är deras egna. Jag håller med dig om att det är ett väldigt fult drag hos människan och ingen skulle bli gladare än jag om den egenskapen gick att ta bort, att man liksom bara plockade bort det eller åtminstone kunde flytta det till någon annan hylla där man inte kunde se det så bra.

Hoppas att du får vila upp dig och njuta av en riktigt lång time out, synd bara att det känns som att jag betalar delar av den via skattsedeln.

Många hälsningar från

Rocki.

P.S. Jag höll ju på att glömma att ge dig i alla fall ett råd. Det är så här Behrang att Sverige är ett land där människor, lyckligtvis i min ögon, inte är så religiösa av sig. Däremot så skulle man kunna säga att den svenska mentaliteten är präglad av en kristen värdegrund, den skiljer sig på många sätt ifrån t.ex. Kärlekens religion och förlåtelse är en central del i den kristna tron och värdegrunden. Det fungerar ungefär så här, om man gör bort sig riktigt ordentligt så har människor en tendens att förlåta en FÖRUTSATT att man ber om ursäkt. Det var till exempel ett av Mona Sahlins största misstag efter att hon i sin chokladiver blev påkommen att hon bland annat köpt choklad till sig själv för andras pengar. Istället för att be om ursäkt så började hon bortförklara sig och tala om sig själv i tredje person, det bör man alltså INTE göra för då blir folk jävligt irriterade på en. Hade hon bett om ursäkt istället och erkänt att hon haft lite otur när hon försökte använda sin hjärna just den gången så hade utgången säkerligen blivit en annan för henne, det är jag övertygad om. Så, om du efter eller under din time out känner att du vill be om ursäkt så tycker jag att du ska göra det. Bara det. Då ska du nog få se att svenskarna inte bryr sig så mycket om huruvida pudeln är svart eller vit. Då är det värre med sådana som jag. D.S.

Lämna en kommentar

8 kommentarer

 1. dolf

   /  26 september, 2012

  Fan, skriv ut det, stoppa det i ett kuvert, frankera och skicka det med traditionell snail mail till honom c/o det drabbade biblioteket. Det är inte mer är rätt att han får sina fiskar varma från ett litet(?) dynamitpaket som är gravt oenig med honom

  Svara
 2. Jag hoppas att han faktiskt läser det, förhoppningsvis är det någon vänlig själ som tipsar honom om var han kan hitta det!

  Svara
 3. pjotr

   /  27 september, 2012

  Ta mig tusan den roligaste och förnuftigaste bloggen jag sett hittills. Jag träffar genom mitt arbete folk från hela landet, från de flesta ekonomiska bakgrunder etc och det är så här de flesta tycker och tänker. Varför ser det då inte likadant ut i tidningarna? PK?

  Svara
 4. Kim

   /  29 september, 2012

  Den konstnärlige ledaren skulle ju kunna göra så mycket andra bra saker (vilket han kanske iofs gör, vad vet jag). Uppmärksamma diskriminering på exempelvis bostadsmarknaden eller arbetsmarknaden, idag, mot afrikaner, araber eller mot andra etniciteter. Men nej, rensa ut Tintin är det mest uppseendeväckande han kommer på. Och det gynnar bara främlingsfientliga krafter, det kan vem som helst räkna ut med lillfingret. Hoppas Behrang har fått sig några tankeställare under den här cirkusen.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: