Dagis, nattis, mellanmålis, eftermiddagis, dygnet runtis…

En liten snabb fundering bara, känns inte det här väldigt dyrt? När föräldern sedan kommer hem och behöver sova, ska barnet ha en dagisplats då också? Bygger inte själva idén med barnomsorg på att föräldrarna ska arbeta för att på så sätt dra in skattemedel till staten och ordna med sin försörjning? En annan sak, om en familj/person skaffar en barnflicka som de betalar ur egen ficka så är man ett vidrigt överklassvin som utnyttjar andras underläge men om staten betalar så är det okej? Har jag uppfattat det rätt? Om jag har det så måste jag erkänna att jag inte längre förstår någonting.

Vad ska folk göra då? Ja, en sak skulle ju kanske kunna vara att tänka efter lite före men då är jag väl fascist antar jag?

Ropen skalla – dygnet runtis åt alla!

http://www.skanskan.se/article/20130114/ESLOV/701139971/1005/-/dagispersonalen-kan-jobba-i-barnens-hem

Lämna en kommentar

13 kommentarer

 1. Tänka efter före? Det är inte bra, folk ska lära sig att inte tänka själva, annars kanske de upptäcker att de inte behöver en massa politiker. Det vore ju förskräckligt, vad ska de göra när de blir arbetslösa? Vilken privat företagare vill anställa en fd politiker?

  Svara
 2. dolf

   /  15 januari, 2013

  Du har tyvärr uppfattat det rätt.
  Minns att jag var inne i en diskussion om barnomsorg för ungefär ett år sen. Räknade lite på vad det kostar egentligen, och sen kom någon med uppgiften från någon att 1,4 dagisplatser kostar lika mycket som en förälder tjänar. Dvs. Staten skulle lika gärna kunna betala lön till en tvåbarnsförälder som stannar hemma och tar hand om barnen och ändå vinna ekonomiskt på det.
  Det blir lätt absurt, föräldrar tvingas ut i arbete för att de ska klara skattetrycket som bekostar omhändertagandet av deras egna barn. Problemet från föräldrasynpunkt (och medborgaren som inte är förälder) är ju att staten tar betalt via skattsedeln för tjänsten vare sig man utnyttjar den eller inte.

  Svara
  • Alla ska med! Vare sig de vill eller inte!

   I Schweiz betalar man själv för barnomsorgen, ena förälderns lön går åt till att betala för barnomsorg (om man inte är hemma med barnet förstås). Det blir ungefär samma resultat. Billigare för staten förstås, den barnomsorg vi har i Sverige idag är som du skriver dyrare än om en förälder är hemma.

   Därmed inte sagt att jag tycker det system vi har nu är förkastligt men det är intressant att jämföra. Man kan fundera över varför det är så viktigt för staten att ta hand om barnen från låg ålder? I normkritikens högborg kan man också fundera över varför normen med två heltidsarbetande småbarnsföräldrar ska vara så helig? För det är den, de som prövar på att ifrågasätta den jobbar i motvind. Dessutom medför dagismöjligheter dygnet runt att kostnaden för barnomsorg drar iväg rejält, vilket medför att man försöker spara in pengar för att bedriva verksamheten resten av dygnet. Resultatet blir större förskolor, större barngrupper, färre lärare per barn osv. Mantrat ”dagis är bra för barn” kommer från resultat av studier gjorda för länge sedan. Situationen har förändrats rejält sedan dess. Det verkar finnas en ovilja mot att genomföra nya studier och man börjar ju fundera över varför det är på det viset.

   Svara
   • dolf

     /  15 januari, 2013

    Suck, tror det här hamnar i högen av inlägg som jag ska skriva (men aldrig gör)

   • Dom studier som visade att dagis var bra för barn var rejält riggade och gjordes dessutom under en tid när både barngrupperna var mindre och personaltätheten högre än i dag. Deltog i en debatt i klarspråk i slutet av 80 talet där var en forskare med som berättade om hur han blev stoppad när hans studier inte hade visat det önskvärda reslutatet

   • Jag som alltid gått min egen väg och varit lite av en (ansvarsfull) bohem har aldrig mött på så mycket motstånd som då jag blev hemmafru. Tydligen är det mycket provocerande för många, speciellt kvinnor. Det var en närmast chockartad upptäckt för mig.

 3. dolf: En som skriver om såna här saker är Madeleine Lidman på hemmaföräldrar, http://hemmaforaldrar.blogspot.se/ . Vi är inga hemmaföräldrar själva men jag tycker debatten är intressant, då den så tydligt visar på vad vi har för klimat då en sån här fråga blir så kontroversiell. Att Sverige skulle vara landet lagom vilket brukar påstås rätt ofta tycker jag är skitsnack. Sverige är extremt, den här ”det finns bara ett rätt sätt”-mentaliteten vad gäller barnomsorg är skulle jag gissa på är unik för Sverige, kanske eventuellt nåt fler land här i Skandinavien (Danmark går bort iallafall). Men visst, på många sätt är det rätt bra att vara pappa i Sverige jämfört med många andra ställen i världen. Mamma vet jag inte, jag tvivlar på att de vill arbeta i den utsträckning de pushas till, men jag ska inte göra mig till talesperson för svenska mammor.

  En annan intressant aspekt av den här debatten är att invandrare använder exempelvis vårdnadsbidrag i större utsträckning än ”svenskar”, och helt plötsligt blir det okej att säga att de gör fel. Ja kanske inte helt okej, men att antyda att det finns kulturerskillnader mellan ”svenskar” och ”invandrare” är annars totalt förbjudet, så det är märkligt att en sån här fråga gör åsikter som annars återfinns hos Det Förbjudna Partiet rumsrena. Det säger en del om hur kontroversiell frågan är.

  Svara
  • dolf

    /  15 januari, 2013

   ska ta en titt på det.
   Nä, Sverige är inte landet lagom. Jag tycker Sverige mer och mer börjar likna landet 1984, i alla aspekter, inte bara övervakning.
   Och vad gäller själva barnomsorgen, ja, Schweitz modell låter ganska bra i mina öron (som så mycket annat schweitziskt, de har förvånansvärt smarta och fungerande lösningar på flera områden), man kanske skulle emigrera dit. Jag begriper inte varför barnomsorg skall finansieras med skattemedel. Låt föräldrarna som utnyttjar den beta. Varför skall vi som inte använder oss av den betala den?

   Svara
 4. Hela den svenska familjepolitiken är en gigantisk ebberödsbank. För att en tvåbarnsfamiljs skatter och avgifter ska täcka kostnaden för barnomsorgen krävs en gemensam inkomst på 1,4 miljoner

  Svara
  • Folk tror att de betalar skatt när de i själva verket är en del av den blödande ekonomin. Tragiskt!

   Svara
 5. dolf

   /  15 januari, 2013

  Undrar om någon mer än jag som läst skånskans artikel slås av att vi håller på att få en ny yrkesgrupp: bortafrun.

  Svara
 6. Rick

   /  16 januari, 2013

  Rocki ställer sig frågan:

  ”Vad ska folk göra då? Ja, en sak skulle ju kanske kunna vara att tänka efter lite före men då är jag väl fascist antar jag? ”

  Så är det, Rocki. Allting är redan färdigtänkt och facit finns dagligen i nästan alla medier. Du behöver inte tänka vare sig före eller efter, varken lite eller mycket. Sådant gör, som du tydligen vet, bara fascister. 🙂

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: