När människors hjärnor inte fungerar så bra.

Det här tycker jag är väldigt roligt, på det där sättet att man vill gråtskratta. Nu ska ju inte ni vara oroliga för att det här ska bli en renodlad humorblogg men det händer så mycket skoj just nu så jag kan inte låta bli helt enkelt.

Hur mycket förstår folk av det de läser egentligen? Journalisten.se publicerar en ironisk ”debattartikel”.

http://www.journalisten.se/debatt/expressen-har-inga-lasare-langre-ironi

Om man har en någorlunda fungerande hjärna så framgår det rätt så tydligt om man läser hela texten och liksom tänker samtidigt. Sedan publicerar den ”Sverige-vänliga” sidan Exponerat.info ytterligare en ironisk text om den första ironiska texten. Jag var ju så klart tvungen att gå in och läsa den också och OM man har läst Journalisten.se:s text OCH förstått den så förstår man att den också är ironisk (jag kanske ska använda ordet ”skojigt hittepå” för alla som inte riktigt förstår vad ironi betyder?). Då blir Mattsson på Expressen, som alltså är föremålet för den första ironin, arg. Dagens Media.se skriver då en artikel om debaclet och påstår att Exponerat.info, har trott att den ursprungsironiska artikeln i Journalisten.se är ”på riktigt” (motsatsen till hittepå). Hur kan man på allvar tro att någon kan tro att Expressen har tappat ALLA sina läsare så där hux flux?

”Men på den högerextrema sajten Exponerat förstod man inte att debattartikeln var ironi. Istället publicerade Exponerat ”undersökningen” som en äkta nyhet.”

http://www.dagensmedia.se/nyheter/print/dagspress/article3623362.ece
De gör alltså samma sak. Och genererar besökare till Exponerat. Grattis!

Alltså, man får tycka vad man vill om sidor som Exponerat, det gör till exempel jag, men om man ska referera till något så får man väl i alla fall läsa ordentligt vad det står? Och om man inte känner att man förstår det man läser så får man väl be någon om hjälp, även om man är journalist?

Om det är så här nyhetsrapporteringen i övrigt fungerar så ligger nog alla rätt så risigt till. Skribenter med dålig läsförståelseförmåga i kombination med lättlurade läsare som också är ”så där” på att läsa – inte bra.

” Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Men ironi är svårt, säger Helena Giertta.”

Jag har lösningen Helena, man kan gråtskratta!

Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Rick

   /  25 januari, 2013

  Dumheten slår knut på sig själv. Expressens chefredaktör gör inte bara reklam för någon obskyr sajt (måste genast kolla upp den förbjudna frukten :)) utan i samma andetag underkänner han både sina läsare och annonsörer. Så här:

  ”Ironin på Journalisten.se har missförståtts av både Expressens läsare och reklamköpare. Kunder har hört av sig eftersom de uppfattat skämttexten som en nyhetstext. Detta har förstås fått de nätdebattörer som inte brukar kallas för rumsrena att jubla skadeglatt”

  Notera logiken. Expressens läsare och annonsörer klarar inte av att hantera ironi, vilket får några högeretremister att jubla. Följaktligen borde man inte publicera någonting, någonstans som Expressens läsare inte klarar av. Rocki, din blogg ligger illa till, för det du skriver överstiger den nivå som Expressens chefredaktör finner lämplig.

  Svara
 2. Haha, ja. Ingen får skriva texter som våra läsare inte förstår. Det förklarar dock en hel del om kvaliteten på kvällstidningarnas artiklar.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: