Vi får ju inte glömma bort de viktiga nyheterna.

http://www.expressen.se/nyheter/kolla-sa-mycket-luft-ar-det-i-en-chipspase/

”Kolla, så mycket luft är det i en chipspåse.

Det är allmänt känt att en chipspåse för det mesta innehåller mycket luft.
Nu visar röntgenbilder som norska TV2 har tagit exakt hur lite chips det är i påsarna.

Förpackningar till många vanliga produkter i livsmedelsaffärer är ofta inte fyllda till toppen.
De största syndarna brukar vara chipspåsarna där man lätt kan se att det är mycket luft i påsen.
Nu har norska TV2, i samarbete med högskolan i Oslo, röntgat flera produkter för att se exakt hur mycket luft man köper.
Skakas vid transport
Chips av märket Kims var en av de värsta produkterna i det avseendet. Röntgenbilderna visar att ungefär hälften av påsen är luft.
– När vi fyller påsarna behandlar vi chipsen så varsamt som möjligt. När förpackningen fylls är det ungefär 85-90 procent chips i den. Men vid lagring, och framför allt transport, skakas påsen och chipsen hamnar i botten. förklarar Ann-Beth Freuchen, administrativ direktör för Kims, för TV2 enligt Dagbladet.
Gunstein Instefjord på norska konsumentverket säger att just chips behöver luft för hållbarhet och skydd, men hade ändå förväntat sig ett bättre resultat från röntgenbilderna.”

”Nu har norska TV2, i samarbete med högskolan i Oslo,…”

Hej då!

Annonser
Lämna en kommentar

21 kommentarer

  1. Rick

     /  1 februari, 2013

    Vem i h-e har kommit på idén att röntga en chipspåse? Jag visste för länge sedan att det var mycket luft i påsarna och det var därför jag slutade käka chips. Alldeles för få kalorier per påse 🙂

    Svara
  2. Haha, svenska journalister… vad skall man säga?

    Svara
  3. Pelle

     /  1 februari, 2013

    Huvudsaken måste väl vara att vikten stämmer, sen får dom väl ha hur mycket luft dom vill. Förutsatt att luften inte är över atmosfärstryck vid vägningen såklart, men några sådana chipspåsar har jag inte sett ännu….

    Svara
  4. Man kan ju sticka ett litet hål i påsen och trampa på den, så tar den mindre plats. *facepalm*

    Svara
  5. Rick

     /  1 februari, 2013

    Nytt från forskningsfronten:

    Röntgenundersökning visar att norska chipspåsar är lika uppblåsta som svenska feminister.

    Svara
  6. AV

     /  1 februari, 2013

    Jamen så gör vi chipspåsar som är fyllda helt upp. Chipssmulor någon?

    Ta gärna med en chipspåse över 3000 möh. Då får man en ballong.

    Svara
  7. Rick

     /  1 februari, 2013

    @AV

    Det märks att du inte ligger i chipsforskningens framkant. En chipspåse 3000 m ö.h. borde spricka. 🙂

    Svara
  8. Jubel

     /  1 februari, 2013

    Det är ganska ointressant hur mycket luft det är i påsen. Luft väger väldigt väldigt lite i jämförelse med chipsen och chipspåsarna säljs ju baserat på vikt. Inte volym! Köper man en 200 g chipspåse så får man 200 g chips oavsett hur mycket luft det är i påsen. Journalister måste vara den mest korkade yrkesgruppen i hela världen.

    Svara
    • Haha, exakt så. Faktum är att om det inte vore luft i dem skulle det antagligen gnällas över att chipsen smulades sönder under transporten.

      Svara
  9. Skicka chipspåsarna till Tanja Bergkvist för analys.

    Svara
  10. AV

     /  1 februari, 2013

    Nej Rick. Eftersom jag faktiskt stundom befinner mig både 3000 och över 4000 möh, alpinist som jag anser mig vara, har jag sett en chipspåse på 3800 möh. Den sprack inte, men var ganska hård.
    Om du flyger är kabintrycket ca 2500 möh. Inga problem för förpackningar stängda vid havsnivå, men de är lite uppblåsta. Vid 5000 möh är lufttrycket ungefär hälften av havsnivå, dvs att innertrycket är dubbelt så högt som yttertrycket. Det klarar en chipspåse. Om du vill se hur hård en chipspåse blir på 5000 möh kan du blåsa luft i en plastpåse på 10 m djup, knyta ihop och släppa upp den till ytan.
    Physics my dear Watson, physics. 🙂

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Barometriska_h%C3%B6jdformeln

    Svara
  11. Jag antar att de menar att man som konsument blir vilseledd att tro att det är mer chips i påsen än vad det är men utan att ha några större kunskaper i paketeringskonst så undrar jag om de tänkt på hur chipsen hade sett ut om man tryckte ned dem i påsen? Man blir som lite trött ibland…

    Svara
  12. Rick

     /  2 februari, 2013

    @AV

    Du kunde passa på att på din nästa expedition ta med dig chipspåsar av olika märke, så får vi en komparativ studie 🙂

    Svara
  13. Nästa stora grej för journalister är att undersöka vem som borrar hålen i makaronerna. Vem vet? De kanske vinner de största priset som finns för det scoopet…

    Svara
  14. AV

     /  2 februari, 2013

    Rick, räcker med en damsugare och en lufttät låda, kan du göra försöket här på havsnivå. Är övertygad om att de flesta märken håller upp till 5000 m.

    Toklandet. Det vet ju alla att de kommer från makaroniträdet. Märgen trycks ut och blir spagetti. Sedan kapar man till makaroner.

    Svara
  15. Fugen

     /  2 februari, 2013

    Herregud, jag har precis får reda på att sjömansbiff inte innehåller SJÖMÄN, något för Uppdrag granskning att sätta tänderna i

    Svara
    • Jag förstår din upprördhet, du är inte den enda som blivit lurad. Fusk och bedrägerier är väldigt vanliga inom matlagningsbranschen. Till och med Rocki är oärlig, tack vare Ninnis benägna bistånd fick jag veta att inte ens Rocki har bernaiser i den där gula ketchupen som kallas bernaissås. Och det lär inte finnas några holländare i hollandaisen heller.

      Svara
      • Barnmat då? Va?

      • Enligt Swift’s Ett anspråkslöst förslag så ska det ju gå alldeles utmärkt att göra ragu på barn, så jag har alltid antagit att man gjorde barnmat på dem som inte dög åt ragu eller blev över.

  16. Journalister får många bra uppslag här… Ytterligare ett tips till dem är att undersöka är hur många fåglar det egentligen växer upp om planterar en hel säck fågelfrö…

    Svara
  17. Fan vad illa man skriver ibland… Fattas ord och andra ord på fel ställe…

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: