Bland vissa människor kan det vara svårt att höras.

http://www.metro.se/kolumner/markligt-tyst-om-arbetsolyckor/EVHmbu!8uLeNwt3NMoNU/

ALEXANDRA PASCALIDOU skriver i Metro att det är märkligt tyst om arbetsplatsolyckor. Hennes far har i sitt arbete beklagligt nog blivit påkörd av en buss.

”Förra veckan när mina pappa tömde soporna på sin arbetsplats blev han påkörd av en buss. En sådan där dubbelbuss som ser ut som ett dragspel i mitten. En Arriva-buss med en förare som inte stannade förrän folk började skrika på honom.
Den enda förklaring pappa fått var av en annan bussförare, som sa att hans kollega varit stressad. En stress som kunde kostat ett liv. ”

Hon beskriver i sin kolumn den obehagliga olyckan.

”Vid sextiden på morgonen böjer han sig slutligen över papperskorgarna, låser upp dem och byter plastpåse. Vid den sista, kl 06.30 kom bussen som körde på honom. Han kastades flera meter och föll handlöst. Krossade tänder, smärtor i rygg, nacke, armar. Bara tandnotan uppgår till astronomiska 160 000 kronor. Pengar som är svåra att städa ihop. Ännu har försäkringsbolaget inte hört av sig. ”

Hon fortsätter med sin problemanalys.

”Men min pappa är inte ensam, det finns
värre exempel på arbetsplatsolyckor. Vi minns alla den 22-åriga städerskan som felaktigt skuldbelades när hon låg medvetslös på ett sjukhus efter att tåget brakat in i ett bostadshus.
Men minns vi de tre arbetare vars liv gått förlorade i bygget av Citybanan? Har vi hört något om de 37 arbetare som förra året miste livet på sina arbetsplatser?
Varför är det så tyst om arbetare som offrats? Är deras liv inte värda mer än en fjuttig notis?”

Ja, varför är det så tyst egentligen ALEXANDRA PASCALIDOU? Eller, är det verkligen det? Jag skulle vilja påstå att vi är rätt många som försöker tjata om det där. Två personer som verkligen har försökt lyfta frågan är Pär Ström och Pelle Billing. Mig veterligen så hör de två till minst den så kallade medelklassen och är båda välutbildade. Därför blir jag redan här skeptisk när du skriver:

”Författaren Anneli Jordahl som skrev en fantastisk artikel i Aftonbladet efter olyckan på Saltsjöbanan har en tes: ”Jag gissar att ointresset delvis handlar om att övre medel- och medelklassen som dominerar medierna aldrig träffar och umgås med arbetare.
Men när övre medelklassen blir utsatt i en olycka så piggnar de till, och som en bieffekt förmedlas något av den utsatthet som råder för förare och arbetare…”

Både Ström och Billing har skrivit böcker där de har tagit upp detta. En annan som har skrivit om det är bloggaren Aktivarum. Han är visserligen ”bara” en bloggare men han ses i alla fall som en så pass viktig aktör i debatten att han blivit kartlagd av den till stor/största del statligt finansierade låtsastidningen Feministiskt perspektiv och EXPO:s så kallade Researchgrupp. Så hur är det nu egentligen? Efter en snabb googling hittar jag mängder av artiklar som handlar om just arbetsplatsolyckor. Dock så talas det i dem om antal ”personer” som skadats eller omkommit så man måste själv googla upp statistik för att se hur könsfördelningen ser ut och få reda på att det är löjligt övervägande antal män som både skadas och dör. Det är lite lustigt att du nämner den stackars tågstäderskan som blev skadad under ett arbetspass för på något konstigt vänster (pun intented) så lyckas även den här artikeln inleda med ”hon” för att sedan snabbt börja tala om ”personer”. Vad beror det här på tror du?
http://ekuriren.se/ledareasikter/debatt/1.1418444-1-000-dor-dagligen-i-arbetsplatsolyckor

Jag ska innan jag fortsätter berätta lite om mig själv för dig, vi har nämligen en hel del gemensamma nämnare. Vi är kvinnor, vi är jämnåriga, våra föräldrar kom till Sverige ungefär samtidigt. Jag är lite som du faktiskt, jag pratar högt (inte i TV visserligen…), flaxar med armarna när jag blir upprörd och säger vad jag tycker. Jag kommer från Balkan och du kommer från Grekland. Eftersom vi är rätt lika så förstår ju du och jag varandra på det där invandrarsättet du vet. Vi kan ju skoja på det där humor-rasistiska sättet som vi gör när svenskar inte är med, du vet, det där med att greker hatar turkar, juggar hatar både greker, turkar och varandra (tyvärr ganska ofta med kniv), turkar hatar alla och alla hatar alla och så vidare. Lite så där skämtsamt på det där ”Turk på burk smakar Ajvar”-sättet som vi gör när inte de där ängsliga svenskarna -som är rasister på riktigt – är med. Vi två är ju sådana där tuffa invandrarkvinnor som är vana vid lite ruffare prat. Därför så vet jag att du inte kommer uppfatta det som näthat när jag säger så här till dig:
Fuck off med din feministiska intersektionella kommunist-klassanalys av problemet!

Medan Ström, Billing, Aktivarum med flera, med flera försöker belysa just de här problemen så brukar du och dina systrar (minus Karin Adelsköld) gapa och skrika om hur underrepresenterade kvinnor är inom media och i bolagsstyrelser. Kan du kanske vara vänlig och ge mig en klassanalys på det tack?! Du frågar ”varför är det så märkligt tyst om arbetsolyckor?” Kan det bero på att det kan vara ganska svårt att göra sig hörd när ALEXANDRA PASCALIDOU och co ältar sina lyxproblem? Medan ”vi” buntas ihop med hatare, förlöjligas och jämställs med Anders Behring Breivik så ger du ut kokböcker, skriver intressanta blogginlägg om yoga, SKRIKER om feta, skalliga män inom media på TV och så vidare. Vilka är det som är tysta och borde tala om detta menar du?

Jag ska tala om för dig varför det är så tyst. Det är för att det handlar om män. Du bär själv skuld till detta, en sak som skiljer oss två åt är att jag är gammal ex-katolik, jag är bra på skuld. Både på att känna den och på att dela ut den, tuae crimine!

Låt mig då till sist besvara din fråga ”Måste det vara våra egna pappor för att vi ska reagera?”.
Ja, för vissa egocentriska mediafeminister så måste det vara så, för oss andra: Nej!

Vänligen vidarebefordra denna hälsning till din far:

Bäste Herr Pascalidou,

Jag vill på detta sätt, å mina och övriga ekvalisters/jämställdisters/antifeministers vägnar beklaga olyckan som ni varit med om med förhoppning om ett snart tillfrisknande. Jag/vi beklagar också feministers besatthet av den så kallade könsmaktsordningen vilken har legat er och många andra män i samma situation i fatet. Jag/vi fortsätter dock med att försöka vända på detta medan er egen dotter bloggar om yoga och andra oviktigheter.

Hälsningar,

”Nätmobben”.

—————-

Lite viktiga saker som ALEXANDRA PASCALIDOU skriver om medan vi andra ska skriva om arbetsplatsolyckor fast vi ska hålla käften:

http://www.metro.se/kolumner/jag-var-med-i-ett-patriarkalt-pajasprogram/EVHlep!6iyLzgMdcv9M/

http://metrobloggen.se/pascalidou/

http://www.metro.se/noje/halla-dar-alexandra-pascalidou/Objfev!06_4524-23/

http://www.metro.se/kolumner/sluta-reducera-kvinnor-till-mode/EVHmbg!QljSsYRryR7HQ/

Föregående inlägg
Nästa inlägg
Lämna en kommentar

60 kommentarer

 1. Håkan

   /  28 februari, 2013

  Amen!

  Svara
 2. Rick

   /  28 februari, 2013

  Kan någon över huvud taget uttrycka tankar klarare än Rocki? Det här är ju alldeles fenomenalt – inga onödiga ord, inga diffusa tankegångar och en förkrossande samhällsanalys på en A4-sida.

  Svara
  • Med tanke på att jag är från Balkan så får man vara glad att det det inte är en samhällsanalys med en AK-4. 😉

   Svara
   • Rick

     /  28 februari, 2013

    Just det, så var det förstås! Ni från Balkan har ju väldigt ordfattiga och kortvariga dispyter där det tyngsta argumentet lyder just AK-4. Jösses vad jag gillar att få ge utlopp för mina fördomar! Äntligen ett forum där man kan lufta alla sina förutfattade meningar om folk från Balkan.

    Men nu vet jag varför den där indiska healingmetoden som du omnämnde för några veckor sedan bestämt lät som något slaviskt språk. Kroatiska, icke sant?

    Här får du höra en ytterligare upprörande erfarenhet av folk från Balkan. I min dotters förra skola var det väldigt många elever med föräldrar från ex-Jugoslavien. Och de där föräldrarna hade mage att kräva av skolledningen att det ska finnas matematikböcker och,etter värre, läxor i matematik så att ungarna ska kunna multiplikationstabellen! De svenska föräldrarna satt och lyssnade alldeles hålögda av fasa. Jag är alldeles övetygad om att det här står i strid med FN.s barnkonvention (den svenska varianten).

   • Hjalmar

     /  28 februari, 2013

    @Rick 12:24
    Ja, det är hemskt irriterande när våra vänner från Balkan ställer krav på barnen. Det får man ju inte göra, barn ska själva söka kunskap… Katederundervisning är faschism, usch fy!.

    Nej, barn ska sitta i ring och sjunga feministiska kampsånger – så det blir jämställt! #flumskola

 3. Leif

   /  28 februari, 2013

  Det var ord och inga visor!

  Svara
 4. Lysande, Rocki! High five.

  Svara
 5. Bra rutet. Hoppas hon hittar och läser detta.

  Svara
 6. Stiligt!

  Svara
 7. Jag säger som jag brukar efter de här inläggen: SKICKA DET PÅ RIKTIGT!
  Lite förvånad blev jag dock här, jag är själv väldigt elak, men i ett sånt här fall hade jag nog hållit tillbaka mina slag och plockat fram den lilla rest av empati som fortfarande lever i något undanskymt skrymsle inom mig. Men … ok, Rocki är oresonlig, och lämnar bitmärken efter sig som aldrig läker … inte konstigt att jag nätälskar denna kvinna något alldeles ohyggligt. Hon är helt jävla underbar.

  Svara
 8. Den som såg hennes medverkan hos Betner och efterspelet till det förstår precis vad Rocki menar och varför hon skriver namnet med VERSALER. PASCALIDOUS agerande både då och nu visar på en enorm arrogans och så grandios självbild att få kan matcha den. Jag hoppas också verkligen att PASCALIDOU och fler av hennes sort som gapar och gapar men aldrig lyssnar också läser.

  Svara
 9. Rocki, du ska ha all heder för ditt goda hjärta men jag tror ändå att du måste lyfta blicken en aning. I ett samhälle med krympande resurser måste man faktiskt prioritera vad man lägger slantarna på.
  Som du vet gick en inte obetydlig del av offentliga medel under fjolåret till inköp av indianpärlor, flirtkulor och piprensare till queerseminariet pyssel. Det lilla som blev över slök den ack så behjärtansvärda androstolen. (http://caferattvisan.blogspot.se/2013/02/sjukvard-som-hamnd.html)
  I år kanske det blir något annat. Men att slösa pengar på att rädda något 30-tal män, som det ju finns flera miljoner av, känns inte motiverat.

  Svara
 10. Hjalmar

   /  28 februari, 2013

  IN YOUR FACE, ALEXANDRA PASCALIDOU!!!
  (Kul det här med versaler, blir det mer sånt?)

  Svara
 11. Det finns inget som är lika elakt som den katolska skulden. It’s my weapon of choice och jag använder det bara när jag blir riktigt, riktigt förbannad.

  Svara
  • Hur är det med den ortodoxa skulden?

   Svara
   • Hjalmar

     /  28 februari, 2013

    Tror inte det finns så mycket sådan, de brukar/brukade säga sig vara förtryckta av alla andra. (Dvs katoliker, muslimer och protestanter.)

   • Den är i sådana fall försumbar jämförelsevis. I detta fall, obefintlig förmodligen.

 12. Rick

   /  28 februari, 2013

  Rocki, nu tänker jag skuldbelägga dig på protestantiskt vis. Vet du vad som irriterar mig mest med den här bloggen? Du är alltför skarp och skriver stilrena och invändingsfria inlägg. Jag vill se lite slarvigare resonemang så att jag med gott mod kan gnälla kritik i stället för att bara nicka fram beröm. Så nu är det dags för halvfärdiga och ologiska tankegångar så att vi läsare ska kunna känna igen oss! Jag sitter med tangentbordet i högsta hugg och väntar.

  Svara
 13. Tjusigt, hoppas du skickade henne texten. Jag antar att alla människor har svårt att förstå vilka de är i betraktares ögon men det är något särskilt märkligt över hur journalister som regelbundet kan tala till hela befolkningen samtidigt kan beskriva sig som maktlösa och utan röst.

  Svara
  • Nja, alltså jag tänker att det viktiga inte är att hon ska läsa det utan att människor som kanske är avtrubbade vad gäller jargongen ska göra det och kanske få en aha-upplevelse. En person av hennes kaliber tror jag dessvärre är förlorad.

   Svara
   • Någon lär ju ha sagt ”the problem with the world is that the intelligent people are full of doubts while the stupid ones are full of confidence”.

 14. måns

   /  28 februari, 2013

  Kanontext! ”Lägg ut, lägg ut!” 😉 (vilka bra bloggar jag hittar hela tiden..)

  Svara
 15. Pascalidous Metro-kolllega Fridah Jönsson har googlat fram och läst min bloggpost om skolidrott och svarat med ett småsurt inlägg på sin egen blogg. Framför allt är hon sur för att jag print-screenat den lönnfeta 20-åringen vi såg på Uppdrag Granskning och jämfört med den smala 16-åringen hon är på din vinjettbild. Min poäng var att överbevisa henne om att obligatorisk skolidrott är bra för hälsan.

  Vi får väl hoppas att även Pascalidou googlar sitt namn ibland och hittar detta.

  Svara
 16. Kristian

   /  28 februari, 2013

  Den här sidan är just nu nummer 8 på sökningen ”pascalidou arbetsolyckor”.

  ”People tend to assess the relative importance of issues by the ease with which they are retrieved from memory—and this is largely determined by the extent of coverage in the media”
  -Kahnemann, ”Thinking, Fast and Slow”

  Och, allvarligt talat, den här biten:
  ”En sågverksarbetare går till jobbet. Hon kommer inte hem igen. ”
  ”Hon”? Är det någon som tror på det? ”Anyone? Bueller?”

  Svara
  • Ja, det där med hon i artikeln känns jävligt tillrättalagt. Man kan riktigt lukta sig till hur de kämpade för att få in en kvinnlig offeraspekt på det hela. Pinsamt!

   Svara
   • Det var lite som när de hade någon slags prostatacancer-drive i Aftonbladet så skrev de om en kvinna som var en opererad man och att hon minsann också kunde få prostatacancer. Suck!

 17. Kim

   /  28 februari, 2013

  Klockrent kära Rocki!
  Du sätter ord på mina tankar.

  Svara
 18. robjoh

   /  1 mars, 2013

  Angående att felet kanske ligger hos media. Alexandra Pascalidous kollega Fridah Jönsson följer upp med en helt underbar kolumn om jämställdhet i Sverige:

  http://www.metro.se/kolumner/pa-resa-genom-jamstallda-sverige/EVHmbB!7s8jTNN4wrwhQ/

  Jag älskar att hon anser ett av de stora problemen är att det är många män i finalen i Schlagerfestivalen… inget om män som dör på jobbet, inget om pojkars resultat i skolan.

  Svara
  • Ju bättre man har det desto mer hakar man upp sig på obetydligheter. Jag reserverar mig dock för den anala våldtäkten.

   Svara
   • robjoh

     /  1 mars, 2013

    Säger inte att allt Fridah skriver om är obetydligheter, jag finner det dock intressant att vissa saker som är ointressant att diskutera kommer upp som bevis på att det inte är jämlikt.

  • Det är ju också så att det här sättet att blanda högt och lågt är ett sätt att tillföra någon slags tyngd åt ett i övrigt helt ytligt och ointressant resonemang. Det var därför jag skrev att jag reserverade mig eftersom annars så kan följande inträffa: Det man gör är att man opponerar sig mot att schlagerfestivalen skulle ha någon betydelse för någonting egentligen (vilket den ju faktiskt inte har) och det slutar med att man ses som en person som försvarar anala våldtäkter för att man hatar kvinnor.

   Svara
 19. Det här var riktigt bra skrivet! Me like!

  Svara
 20. Mia.

   /  1 mars, 2013

  Friskt inlägg i debatten 🙂

  Inte för att försvara AP men kanske håller ändå andra ögat att öppnas så sakteliga då hon faktiskt även skrivit denna artikel i Metro

  http://www.metro.se/nyheter/tjejer-kan-ocksa-misshandla/Objihq!4259/

  Svara
  • Ja, men problemet med sådana som A.P är att de reagerar bara då de själva blir berörda av något, de gör sällan kopplingen till sitt övriga resonemang.

   Svara
 21. Björn

   /  2 mars, 2013

  Enastående. Efter att ha varit nätförtjust i dig blev jag iom denna bloggpost lite nätförälskad 😉
  Så uppfriskande, medryckande och hoppingivande,

  Svara
 22. dolf

   /  2 mars, 2013

  Men Rocki, lägg tillbaka den där undertexten du hade förut. Att du är både kvinna och antifeminist behöver du inte poängtera, bara en blind döding som förlorat hörseln skulle kunna missa det.

  Svara
  • Nja, alltså jag stör mig på att man inte ska få kalla sig det, inte ens som kvinna. Jag ser det lite som när bögarna tog tillbaka ordet bög och vände på den negativa laddningen av det. Det är inget heligt med feminismen och även OM det vore det så ska det inte spela någon roll.

   Svara
   • dolf

     /  2 mars, 2013

    Det är väl inte direkt att jag har något emot ”kvinna och antifeminist” utan mer det att jag sörjer frånvaron av citatet från Roks. Om jag minns rätt var din förra undertext ungefär ”Hur jävla dum får man bli [citatet] – Roks månadsbrev”, kombinera det nya och det gamla, typ ”Detta har gjort ytterligare en kvinna till antifeminist [citat] – Roks månadsbrev”
    Varsegod, du får förslaget alldeles gratis. :*

 23. Ja inte en dag för tidigt att någon knäppte henne på näsan. Well done!

  Svara
 1. Könlösa män som dör på jobbet | Kimhza Bremers Bodega
 2. Surrogatmödrar – eller ”Kvinnor skall inte vara redskap för andra” | Genusdebatten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: