På något sätt så kan det inte bli så mycket konstigare än så här.

Skatteverkets reklamfilmer.

”. Varför producerades filmerna i Tallinn? – Vi gjorde filmerna tillsammans med bankerna. Vi ville hitta ett billigt sätt att göra det här. Det var billigare att göra det i Tallinn. Hur mycket kostade produktionen i Tallinn? – Ungefär 1,6 miljoner kronor. Vad skulle det ha kostat i Sverige? – Mellan 50 och 100 procent mer. Vad beror det på? – Lönerna… Och skatterna? – Hmm… ha, ha! Du slingrar dig! – Ja, va fan… det är klart att Sverige är ett högskattesamhälle… jag vet vilken rubrik du vill ha! Lite pinsamt det här för Skatteverket? – Nej, vi har gjort filmer tidigare utomlands, i Barcelona och på Mallorca. Och broschyren ”Dags att deklarera” har vi tryckt i Finland. För att det är billigare? – Ja, just det.”

http://www.expressen.se/nyheter/skatteverket-smet-fran-skatten/

Föregående inlägg
Nästa inlägg
Lämna en kommentar

17 kommentarer

 1. dolf

   /  5 mars, 2013

  ha ha, va kul det ska bli att ge artikeln till Ninni. Hi hi, ha ha, ho ho. Som vanligt har jag rätt och hon fel.

  Svara
  • Hjalmar

    /  5 mars, 2013

   😀

   Svara
  • På vilket sätt då?

   Svara
   • Hon har såna konstiga idéer om skatter. Men det finns en liten grodd av förnuft där, trots att hon är kvinna, så hon håller på att vända på den punkten.

 2. Pelle

   /  5 mars, 2013

  Å andra sidan så är ju skatteverket 100% skattefinansierade själva, så genom att dra ned på sina egna utgifter (producera i utlandet) så belastar de ju vår gemensamma ekonomi mindre. Fast frågan är väl kanske om produktionskostnaden + utländska skatter understiger produktionskostnaden i Sverige?

  Svara
 3. Pelle

   /  5 mars, 2013

  Finns ju också ett moraliskt dilemma i huruvida svenska myndigheter ska främja sysselsättningen utomlands före den inhemska sysselsättningen, även om det blir lite dyrare.

  Svara
 4. Hjalmar

   /  5 mars, 2013

  En chef på Skatteverket har sitt budgetansvar att tänka på, och bryr sig tydligen inte vad totalresultatet blir. Känns som ett självmål…

  Ungefär samma sak som när myndigheter köper in utländska bilmärken till fordonsparken. Närmast otänkbart i Frankrike mfl. länder…

  Svara
 5. oldman94

   /  5 mars, 2013

  Jättebra tips! Lägg verksamhet utanförlandet….lagstifta sedan så man skattar i det land man arbetar i…….sen kan man behålla sommarstugan och få kommunalt bistånd på gamla dagar och vid sjukdom så ringer man husläkaren……så mycket man skulle spara på att statens och skattejurister och handläggare kan jobba med annat…….kanske t.o.m. i ett mer lönsamt land…….dock lite av ett nollsummespel…till Sverige kommer asylsökande och deprimerade människor som behöver stöd av ”dom andra” det är himla synd om dessa……till det land dessa människor kommer från exporterar vi kvalificerad arbetskraft som får mer i plånboken och som sagt det blir mindre pengar att hantera i fördelningspolitiken….

  MEN jag förstår inte riktigt det är något som inte stämmer?? Blir det inte svårt att hantera denna ständigt kostnadsökande invandring till vårt land då skatteintäkterna minskar pga ”outsourcing”….??

  MEN staten kan väl inte ha tänkt fel ? ELLER HUR??

  Andra länder gör ju på annat sätt: ”Made in US” eller den Kinesiska produktionsapparaten…..kan väl inte vara bättre…..ska surfa på hur de länderna ”hankar” sig fram…….

  Svara
 6. Påminner om de artister som vittnat om att både Skatteverket och Polisen erbjöd svarta gager för underhållningen på personalfesterna.

  Svara
 7. Rick

   /  5 mars, 2013

  Kanske Skatteverket kunde utlokaliseras till Estland. Det skulle bli billigare då. Dessutom kunde diverse institutioner för genusforskning följa efter. Fast jag vet inte om esterna vill ha dem…Men om de betalar skatt i Estland kanske frågan inte blir så svår och så är det förstås ganska få i Estland som behärskar svenska, så genusforskarna får skrika bäst de vill utan att någon skulle bry sig.

  Svara
 8. Chade

   /  5 mars, 2013

  Extra bra med tanke på att SKV:s generaldirektör senast häromveckan i intervju med DI angav att han tycker att bolag bör diskutera skattemoral internt och att det är bra om företag är rädda för att bli stigmatiserade om de betalar ”för lite skatt” även om de håller sig inom laglig skatteplanering.

  Och sen visar det sig att Skatteverket själva sysslar med laglig skatteplanering. Dubbelt så bra moral som alla andra!

  Pelle, du verkar missa att om pengarna investeras här i Sverige så går en enormt stor del av pengarna tillbaka till svenska staten i form av inkomstskatter, moms, arbetsgivaravgifter m.m., vilket inte är fallet om man köper tjänsterna utomlands. Så jag skulle gissa att staten tjänar på att filmerna produceras i Sverige medan Skatteverket förlorar på det i sin budget.

  Svara
  • oldman94

    /  5 mars, 2013

   Förvisso de skattelättnader som förfarandet ger är naturligtvis en förlust för ”staten” Lettland 1,6Mkr Sverige 2,4 – 3.2Mkr…..skatter 40% arbetsgivaravgift (28,6% baklänges) skatt 50% på arbetsinkomst…dvs 78,6%skatt på totalen så de faktokostnad är 21,4%…..så svenskt pris 3,2 motsvarar 685.000 och 2,4 motsvarar 514.000…..om beräkningen stämmer så har man spolat bort en miljon i suboptimeringens tempel…..så Chade har jätterätt……så ifall man köper saker så minskar skatten kanske men tror inte det….men varför inte fortsätta på denna väg och kalla det bistånd…..det berikar Lettland minst sagt….men vi är ett rikt land så vi har råd att köpa dyrt…….

   Svara
   • oldman94

     /  5 mars, 2013

    Och bara för och koppla till invandring kontra bistånd…man stödja tre gången så mycket på plats osså…….

  • Pelle

    /  6 mars, 2013

   Det jag tänkte på var att inkomstskatter, arbetsgivareavgifter osv, bara går runt i och med att skatteverkets pengar kommer ifrån just det. De betalar produktionsbolaget med skattepengar, som sedan betalas tillbaka igen, som skattepengar. Men skillnaden blir ju så klart att staten går miste om momsen som arbetskraftens löner skulle generera. Men jag erkänner att jag blir lite snurrig ibland på hur alla skatter samverkar, jag är trots allt ingenjör, inte ekonom (klarade tentan på 4:e försöket) 😉

   Svara
 9. Anders Senior

   /  5 mars, 2013

  Ja, precis som i arbetsrättsliga frågor i sverige, föregår härmed staten med gott exempel…..
  *suck…*

  Svara
 10. Det var Slöseriombudsmannen Martin Borgs som postade artikeln på Facebook. Den är tydligen gammal, från 2006, vilket någon hade påpekat var pinsamt. Varför skulle det vara pinsamt undrar jag? Hur gammalt är för gammalt? Turteatern till exempel refererar ju till Aristoteles.

  Svara
 11. oldman94

   /  5 mars, 2013

  Naturligtvis skall medvetenheten om det brutala skattetryck vi har i landet ökas……frågan är ju varför varje arbetande behöver försörja 2-3 andra…….även om hälften jobbar så är inte alla så bidragande vad gäller skatt – bidrag likafullt

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: