Verkligheten anropar. Inget svar.

Åsa Linderborg är sur och irriterad över att Ryssland har visumtvång och krångliga regler. Detta skyller hon på -trumvirvel- tsarväldet och EU. Huruvida EU kan tvinga ryssarna att ha krångliga visumregler för inresor till landet har jag ingen aning om men det låter lite väl märkligt i mina öron även om jag vet att EU lägger sin ”fredsbevarande” näsa i blöt lite väl ofta. MEN att skylla på tsarväldet och helt och hållet ignorera decennier av socialistiskt förtryck är fullständigt verklighetsfrånvänt. Någon på Aftonbladet borde ta Åsa Natasja i örat ordentligt hårt.

”Det ursäktar ändå inte att de ryska ambassadtjänstemännen sätter en ära i att vara så otrevliga som möjligt för oss som i all vänlighet vill gästa landet. Rysk förvaltning vilar på traditioner från tsartiden, när folket fruktade förtryckaren. Den som hade ett ärende skulle känna sig tre huvuden kortare och inte räkna med att bli expedierad eller hjälpt.
Den härskartekniken borde de ha kastat ut när de gjorde sig av med tsarväldet, eftersom socialism är idén om jämlikhet, att man behandlar alla lika – och lika gott.”

Jag känner mig faktiskt lite kränkt av Åsas förnekelse. Mina föräldrar vågade inte åka tillbaka till Jugoslavien förrän de fick svenskt medborgarskap, de träffade inte sin familj, släkt och vänner på över åtta år. I mina ögon är Åsa Linderborg inte ett uns bättre än den simplaste förintelseförnekare.

Åsa, du borde skämmas riktigt ordentligt!

http://www.aftonbladet.se/kultur/article16854047.ab

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

17 kommentarer

 1. Som jag sa till en grupp elever under en lektion där informationssökning behandlades: ”Aftonbladet duger knappt att användas som dasspapper”

  Svara
  • AV

    /  6 juni, 2013

   Fast undantag finns. Hakkelius avslökar att Martin Schibbye stödde regimers rätt att fängsla utländska journalister, förlåt spioner. Om man tror på karma skulle man säga att han bäddat sin fängelsebrits själv och får ligga som han bäddat. Idag har hans ideologiska fjäll måhända fallit från hans ögon.

   Svara
  • Jo, Hakelius krönikor är ofta glädjande, på riktigt (annars är det väl mest skadegjädje man får när det handlar om Aftonbladet). Intressant kolumn om Schibbye.

   Svara
 2. Jag har aldrig förstått vad Hakelius har att göra på Aftonbladet, är han ett alibi? Skriver han någon annanstans?

  Schibbye har ju varit väldigt svävande i sitt avståndstagande vill jag minnas, han blev väl rätt så hårt angripen på sin blogg efter han kom hem från fångenskapen. Det verkar sitta djupt det där, som gudstro liksom…

  Svara
  • Ja, det kan man undra, det finns ju också ett par andra gubbar av det gamla gardet där som avviker en del. Min gissning är att man hoppas bli av med dem genom naturlig avgång så att det orsakar så lite väsen som möjligt. Tror Hakelius skriver på Axess och är inblandad i Timbro. (Finns en Wikipedia-sida för honom).
   Schibbye ska sommarprata den 10 augusti, han intervjuades tillsammans med Maria Sveland (som skall prata 22 juli), och berättade då hur han läste Bitterfittan högt i fängelset. (Jag har skrivit kort om det i ett inlägg: http://wp.me/p31DIc-3kr)

   Svara
 3. Stackars, stackars Åsa. Tiotusentals barn dör varje dag av svält och undernäring. I Turkiet dör demonstranter i protester mot regimen. I Syrien, Pakistan och många andra ställen dör folk i inbördeskrig.

  Men stackars, stackars Åsa får inget visum till Ryssland och får dessutom ett SURT bemötande av ryska tjänstemän. Så hon skyller på tsaren och blundar för att Sovjet också var tyranniskt och diktatoriskt och fick medborgarna att frukta på ett liknande sätt som under tsarväldet. Stackars, stackars Åsa!

  Själv tänkte jag också semestra i Ryssland härom året. Men visumkraven avskräckte så jag åkte till Ukraina istället. Ryssarna gick miste om min semesterkassa och ukrainarna fick den istället. Och jag fick en fantastisk semesterupplevelse i Ukraina – utan visum! Inte tycker jag synd om mig själv för det.

  Sen håller jag med om att visumkraven mellan Ryssland och EU borde slopas. Vi oroas över auktoritära tendenser och vapenskrammel. Vad är då en bättre garant för fred än att folk får besöka varandras respektive länder och lära känna varandra?

  Svara
  • Kräver EU visum från ryssar? Är det det som är problemet? Är inte ett dugg insatt i det där.

   Svara
   • Och ja, det är synd om Åsa. Hon älskar ju Moskva. Jag älskar Nya Zeeland, de låter mig inte stanna här utan vidare för det.

  • Helt rätt. Det där med handelsembargon och avbruten kommunikation osv har väl aldrig varit effektivt i konflikthanteringar. Det enda som händer är att den oskyldiga civilbefolkningen får lida. Nä, tvärtom, ordna fler charterresor till Ryssland, Nordkorea och Afganistan, och inled kraftiga försäljningskampanjer till dessa länder (silkesstrumpor, spetstrosor och läppstift till kvinnorna, magasin med bilder på kvinnor i silkesstrumpor, spetstrosor och läppstift till männen, och så öl förstås, och barbiedockor i silkesstrumpor, spetstrosor och läppstift till de små flickorna. Pojkarna får whiskeyfärgad äppeljuice och hemliga meddelanden i chiffer om hur man tillverkar röntgenglasögon som man kan använda för att se igenom silkesstrumpor, spetstrosor, och kemilådor med vars hjälp man kan tillverka läppstift med sömnmedel i), och så kan vi mer ”högstående” säkert hitta både det ena och det andra att importera, de har förmodligen bättre mat än oss.
   Så vore snart den konflikten ett minne blott.

   Svara
 4. Pelle2

   /  6 juni, 2013

  Jag var i Polen en gång under Sovjeteran och det var precis på det sättet som Åsa beskriver. Man var tvungen att ha visum , nästan alla som jobbade i serviceyrken såg ut som om de skulle dö vilken sekund som helst och när man växlade pengar satt det en sur människa som knappt bevärdigade mig med en blick och genomförde växlingen under surmulen tystnad. Det var tider det Åsa.Tänk om den gamla öststatskommunismen kunde komma tillbaka. Vilket paradis du kunde ha besökt då Åsa :-).

  Svara
  • Har tillbringat somrar i forna Jugoslavien och stått i kö för tvättmedel, glödlampor, kött o.s.v. Har visserligen inget med visum att göra men ändå. Tillbringade ett dygn i Moskva på nittiotalet som transitturist och och fick alla mina fördomar bekräftade. Service var verkligen inte östs grej. Undrar varför?

   Svara
 5. Åsa Lindeborg lever i en nostalgisk bubbla verkar det som. Har hon inte märkt att Ryssland (och de flesta andra länder i världen) lämnat den leninistisk-marxistiska kommunismen bakom sig och gått över till den diametral positionen extremkapitalism?

  Själv har jag blivit trakasserad, ignorerad och motvilligt betjänad av underbetalda och understimulerade tjänstemän/-kvinnor på en rad olika ryska myndigheter men det ingår liksom i deras spel ur ett historiskt perspektiv – inget personligt mot mig (eller Åsa) alltså.

  Ryssarna som folk, däremot, är ett av de livsgladaste som finns – det är kanske därför melankolin är deras signum eftersom de har råd med det emotionellt.

  Svara
 6. Hjalmar

   /  7 juni, 2013

  Känns som ännu ett självmål av Lindeborg…
  Hur kan AB betala för en sån pajas? För att det är kul att ha en kommunistmaskot?

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: