Rockis sporthörna.

Jag ”råkade” via ett inlägg på Genusdebatten se en UR-produktion om jämställd idrott. Inslaget beskrivs så här på deras internetz:

”Hur skapar idrotten kön? Varför skiljer media på manliga och kvinnliga idrottshjältar? Gymnastik- och idrottshögskolans forskarstafett ger oss en historisk överblick och diskuterar nutida problem med jämställdheten inom sportvärlden.”

Forskarstafett? Jag gissar att de bara skojar till det lite med orden eftersom det har med sport att göra, för någon konkret forskning ”känns” det inte som. Vad jag däremot ”tycker” och ”känner” inför denna föreläsning är att de vältrar sig fullständigt i en massa tyckande om olika saker utan att komma fram till ett endaste dugg. Det enda information man får, vid sidan om en massa allmänna iakttagelser om sakernas beskaffenhet i vår värld, är att en damdiskus väger 1 kg medan en dito manlig väger 2 kg. Passa er för nästa omgång i Trivial Pursuit säger jag bara!

Man ”gör” alltså kön till höger och vänster och det illustreras i form av något slags dolt budskap genom att en man i röd kofta konstaterar att en fullvuxen kvinna aldrig hoppar över högre häckar än 15-åriga pojkar. Låter lite som ett gammalt ordstäv.

Samma herre i röd kofta delar också ut den obligatoriska kängan till den heterosexuella kärnfamiljen, trumvirvel för det!

Nu är ju denna film ganska lång så många kanske drar sig för att titta på den, jag tänkte därför försöka sälja in den lite. För många år sedan såg jag ett TV-program om när Michael ”Monty Python” Palin var och vandrade i Himalaya. Han berättade då en historia om hur han blev bjuden på te med jakmjölk av sherposarna(!), sherporna(?). Nåväl, han tyckte det smakade förfärligt. Efter ett tag så kom han på att han inte skulle tänka på det som te utan som soppa, och se, då smakade det plötsligt jättegott. Äckligt som te, gott som soppa.

Hur hänger det här ihop då, kanske ni undrar? Jo, titta på ”forskarstafetten” men istället för UR-genusproduktion så tänker ni välskriven och lång Monty Python-sketch. Ni hajar!

http://urplay.se/Produkter/173532-UR-Samtiden-Tema-Jamstalld-idrott

http://genusdebatten.se/maria-hemstrom-hemmingsson-och-statliga-delegationen-for-feminism-i-arbetslivet/

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Ja gjorde samma reflektion, vilken slutsats var det man drog? Jo, just den om diskusarna! Jämförelsen med Monty Python var bra, jag själv gjorde kopplingen till Magnus Betnér, fast roligare! Det fullständigt meningslösa pladdret är underhållning i sig, hysteriskt rolig rappakalja!
  Mitt omdöme, måste ses!

  Svara
 2. Hjalmar

   /  23 augusti, 2013

  ”en fullvuxen kvinna aldrig hoppar över högre häckar än 15-åriga pojkar”
  Bondepraktikan? 🙂

  ”Äckligt som te, gott som soppa.”
  Det handlar om konsistensen, som flickan sa.

  Sverige _är_ en Monty Python-sketch… Det blir sjukare för varje vecka.

  Svara
 3. Pelle2

   /  24 augusti, 2013

  Vad vill de egentligen ? Skall kvinnor börja kasta med tyngre diskus och hoppa över högre häckar och vad skulle det i så fall tillföra ? Då skulle ju skillnaden mellan män och kvinnor inom idrotten öka och det skulle väl sannerligen inte stärka feministernas bild av att kvinnor kan ?

  Svara
 4. trash

   /  24 augusti, 2013

  Inte en enda åtgärd presenteras på i hela programmet. Jag förstår varför. Det skulle direkt kunna skjutas ner av vilket barn som helst.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: