Varför jag ibland har diskriminerat kvinnor.

http://www.onewaycommunication.co/?p=26516&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=konsdiskriminering-pa-arbetsmarknaden-recap

Jag läser på One-way Communication om en studie kring sexism och könsdiskriminering inom den akademiska världen.

”Forskare vid Yale har presenterat en studie där de har undersökt vad som bara kan kallas ren och skär sexism inom den akademiska världen. De lät ett antal forskare få utvärdera ansökningar från en student till en position som lab manager. Ansökningarna var exakt likadana, men på hälften var studentens namn ”John och på hälften var det ”Jennifer”.

Det visade sig att ”John” värderades högre när det gällde kompetens, anställningsbarhet och huruvida forskaren kunde tänka sig vara mentor åt studenten. ”Johns” ingångslön bedömdes att den borde vara runt 30 000 i månaden, ”Jennifers” ingångslön bedömdes till runt 27 000. Kom ihåg att enda skillnaden på ansökningarna var studentens kön.”

Jag vet att sådant här förekommer även på andra ställen än den akademiska världen och jag vet varför, i alla fall i den bransch jag har varit verksam i. Jag arbetade under flera år på en arbetsplats som var uppdelad i en kvinnodominerad del och i en mansdominerad. Den mansdominerade delen var  krävande såväl fysiskt som uthållighetsmässigt på ett annat sätt än den kvinnodominerade. Vi anställde ett antal kvinnliga sökande till den mansdominerade ”avdelningen” men det slutade med att de inte klarade arbetsbördan och slutade. I en bransch som har problem med lönsamheten så är det mycket kostsamt att hålla på och lära upp personal som sedan ändå slutar. Hela anställningsprocessen tar en massa tid av alla inblandade och till slut så väljer man bort de kvinnliga sökande. Krasst, men så är det. Att det dessutom fanns en mycket större andel manliga sökande som man visste hade lång erfarenhet och uppenbarligen hade de egenskaper som krävdes för befattningen gjorde att man var mer benägen att ge dem högre lön.

Nu är ju inte mitt exempel jämförbart med den akademiska världen där råstyrka inte är en egenskap som efterfrågas men det skulle ju kunna vara andra egenskaper hos män kontra kvinnor som värderas högre? Denna tanke förutsätter ju att man tror att män och kvinnor i vissa avseenden generellt kan ha olika egenskaper, vilket jag alltså tror, och att det kan vara en anledning till att man ”diskriminerar” vissa sökande till tjänster. Jag avstår från att raljera om vilka dessa egenskaper skulle kunna vara.

Nästa inlägg
Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. You Rock… Va i helvete en kvinna och invandrare som kan tänka och inte ser sig som ett offer… Sådana som du måste vara jävligt jobbiga för feministerna.. Enligt dem så finns du inte..

  Svara
 2. Hurtbullen

   /  24 september, 2012

  Bara en detalj : Fick utvärderingslaget veta vilka som var John eller Jennifer i förväg innan de granskade ansökningarna ?

  Svara
  • dolf

    /  24 september, 2012

   Tror du har missuppfattat. Poängen var just att man använde samma ansökan dels med manligt namn, dels med kvinnligt, och jämförde resultatet. Det var med andra ord ingen skillnad förutom just på namnet.

   Svara
 3. dolf

   /  24 september, 2012

  Jag tror den enkla förklaringen är att, precis som skönhet uppfattas som en kvinnlig egenskap, så uppfattas kompetens som en manlig.

  Svara
 4. Hurtbullen

   /  25 september, 2012

  Självklart Dolf. Jag hade bråttom iväg till jobbet kvart i 7 , och läste slarvigt.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: